Ilgaz Dağı gezisi, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Ilgaz Dağında Kayak yapmak Keyfi

Batı Karadeniz Bölgesinde bulunan yüksek ve devamlı bir dağ sıraları olan Ilgaz Dağları kuzeyde Gök ırmak ve Araç Çayı, güneyde ise Devrez Çayı ile sınırlanmıştır. Ilgaz Dağı, zengin orman örtüsünün meydana getirdiği eşsiz doğal güzelliklere sahiptir. Ankara-Çankırı-Kastamonu devlet karayolu ile Ankara’ya 200 km, Kastamonu’ya 45 km, Ilgaz ilçe merkezine ise 25 km uzaklıktadır.

Milli Park Arazi Yapısı ve Bitki Örtüsü Genellikle serpantinler, şistler ve volkanik kayaçlardan oluşur. Dağ oluşum hareketleri yönünden ilginç örnekler bulunmaktadır. Yöre değişik karakterde vadiler, sırtlar ve doruklardan oluşur. Üstün değerde peyjaz güzellikleri sunan bir jeomorfolojik yapıya sahiptir. Ilgaz Dağları eteklerinden doruklarına doğru değişen, çok değişik görünümlü ve çekici güzellikte sarıçam, karaçam ve köknarın hakim olduğu ağaç türleri ile kaplı sık orman örtüsüne sahiptir. Bu orman örtüsü ve saha zengin bir orman altı bitki topluluğu ile desteklenmektedir. Bu bitki topluluğu içerisinde özellikle orkidelere çok sık rastlanmaktadır.Yurdumuz orkide bakımından Avrupa ve Ortadoğu’nun en zengin ülkelerinden biridir. Türkiye’de 24 cinse ait orkide bulunmaktadır. Bunların çoğu mevsiminde gezildiğinde Ilgaz Dağlarında görülebilir. Orkidenin yumrularından salep elde edilmektedir. 

Ilgaz dağı kayak tatili. Ilgaz Dağı, zengin orman örtüsünün meydana getirdiği eşsiz doğal güzelliklere sahiptir.

 

Her yıl salep elde edilmek üzere aşırı derecede ve bilinçsizce orkide toplanması bu güzel bitkilerin varlığını sona erdirmek üzeredir. İyi bir koruma ile son derece güzel ve gösterişli bu bitkiler gelecek nesillere ve araştırma kurumlarına açık bir inceleme alanı olacaktır. Kış Sporları Milli parkın bir önemli kaynağı da kış sporlarıdır. Ilgaz Dağı kış sporları açısından ülke düzeyinde önem taşıyan bir kaynak niteliğindedir. Ilgaz Dağı kayak merkezinde 900 metre uzunluğunda çift sandalyeli telesiyej, 2 km uzunluğunda bir teleski ile 250 metre uzunluğunda da bir baby liftten oluşan mekanik tesisler vardır.

Ilgaz, Türkiye’nin özellikle son 10 senedir gelişmekte olan kış turizminin en önemli tesislerinden sayılıyor. Eğer kış sporlarına tutkunsanız ve bu konuda çok da başarılı değilseniz, ya da yeni öğreniyorsanız, pistleriyle Ilgaz sizin için ideal olacaktır. Ayrıca enfes manzaralar ve zengin bitki örtüsü eşliğinde spor yapmak size daha da zevk verecektir.

Yeni başlayanlar için pistlerinin uygun olmasının yanısıra Ilgaz’ın bir diğer avantajı, diğer kayak merkezlerine oranla daha sakin ve tenha oluşudur. Böylece başkalarına çarpmamak için dikkatli davranmanız gerekmeyecek!

Burada sezon genelde Aralık-Nisan ayları arasında devam etmektedir. Kar kalınlığı Ocak-Şubat aylarında 200 cm.’yi bulur.

Ilgaz Anadolu’nun sen yüce bir dağısın…

Ilgaz dağı dağ evi

Çocukluğumuzda dinleyerek büyüdüğümüz Ilgaz Dağı efsanesi, 2850 m.lik zirvesiyle Karadeniz Bölgesi’nde bulunuyor. Dağın güneyi Çankırı, kuzeyi ise Kastamonu sınırları içinde yer alıyor. Büyük bölümü ormanlarla kaplı olan Ilgaz’ın kış sporları tesisleri ise dağın güney bölümündedir.

Kara ikliminin hüküm sürdüğü bu bölgede, rüzgar genelde kuzey – kuzeybatıdan esiyor. Daha çok Mayıs ve Haziran aylarında yağış alan Ilgaz’a düşen ortalama yıllık yağış 450 mm.dir.

Sadece kış sporları için gitmeyin

Kış sporları açısından Türkiye’nin tercih edilen bölgelerinden olmasının yanında, yaz aylarında yürüyüş ve piknik yapmak için de ideal bir merkezdir. Dağcıların yayla havasını özgürce içlerine çekerek yürüyüş yapabilecekleri, eşsiz bir seçenektir. Türkiye’de doğal güzellikleri ve tertemiz havasıyla her mevsim gidilebilecek yerler arasında sayılabilir.

Trekking ve motor sporları için de yüzlerce kilometre orman içi yollar ve parkurlar bulunuyor. Kendi seçtiğiniz zorluk derecesine göre maceraya atılmanız ve buna uygun yer bulmanız Ilgaz’da zor olmayacaktır.

Avlanma meraklılarının 15 Haziran – 15 Eylül arasında sportif olta balıkçılığı yapmasının mümkün olduğu Baldıran Vadisi’nde alabalık üretim çiftlikleri bulunuyor. Eğer Ilgaz Dağları’na ziyaretiniz günübirlikse, öğle yemeğinizi burada yiyebilirsiniz.

Ilgaz Dağı Milli Park

Ilgaz’ın kayak alanlarını diğer kayak merkezlerinden ayıran bir diğer özellik de Milli Park’ın içinde yer almasıdır. 2 Haziran 1976 yılında Milli Park ilan edilen Ilgaz, 1088 hektar büyüklüğündedir. Bu parkta karaca, geyik, yaban domuzu, ayı ve tilki gibi çeşitli yabani hayvan türlerine ve zengin bitki örtüsüne rastlamak mümkündür.

Ilgaz Dağı’na Nasıl Gidilir?

Kastamonu’ya 61, Ankara’ya 188 ve İstanbul’a 450km. uzaklıktadır.

İstanbul’dan yola çıkıyorsanız, Ilgaz Dağları’na ulaşabilmeniz için İstanbul’u Karadeniz’e bağlayan transit yolu kullanmanız gerekiyor. Ilgaz bu yol üzerinde, Gerede’den 130 km. sonra bulunuyor. Ankara’dan yola çıkıyorsanız, Çankırı üzerinden buraya ulaşabilmeniz mümkündür. Zirvede bulunan Karayolları Bakımevi’ni geçip 27. km.’de “Ilgaz Milli Parkı” yazılı levhayı gördüğünüzde kayak merkezine ulaştınız demektir

Özel turlarla ve otobüs seferileriyle de buraya ulaşmanız mümkündür. Merkeze en yakın havaalanı ise 203 km.uzaklıktaki Ankara Esenboğa Havalimanı’dır.

Ilgaz Dağı: Doğanın koynunda kayak keyfi

Şehirlerde kar yağışı hoşa gitse de sonuçları yorar insanı. Kar bir de kenti hazırlıksız yakalarsa maceralı ve can sıkıcı günleri de beraberinde getirir. Oysa boylu boyunca beyaza bulanmış, bozulmamış bakir doğanın kucağında yoğun kar çile değil aksine keyiftir. Ilgaz da doğası ve dokusuyla bu keyfi tattırır insana…

İstanbul’dan yola çıktığımdan beri kar yağışı hızını kesmiyor. Otoyoldan ayrılıp Samsun karayolunda ilerlerken içimi çocukça bir sevinç kaplıyor, bembeyaz karla kaplanmış tepeleri görünce. Çankırı-Kastamonu yol ayrımına geldiğimde kar kalınlığı daha da artıyor. Ilgaz’ın başı yine dumanlı; güneş ara sıra çıkıp göz kırpıyor bulutların arasından; yeni yağan taze kar bir yorgan gibi örtülmüş ormana. Zirvede bulunan Karayolları Bakımevi’ni geçip 27.kilometrede bulunan ‘Ilgaz Dağı Milli Parkı’ yazılı tabelayı izleyerek kayak merkezine rahatça ulaşıyorum.
900 METRELİK KAYAK PİSTİ
Ilgaz Kayak Merkezi’nde ilk günüm; Kazançal Tepesi’ne karşı kurulmuş masada doyumsuz bir kahvaltıyla başlıyor. Ardından sıkıca giyinip keşif turuna çıkıyorum. Kar temizleme araçları yolu açmaya çalışıyor. Kayak merkezini ana yola bağlayan 2 km. uzunluğundaki yolda bir süre ilerleyip orman içine sapıyorum. Kayak merkezinde telesiyej de çalışmaya başlamış; kuşbakışı Ilgaz’ın kuzey yamaçlarını izleyerek Karakeçilik Tepesi’ne çıkıyorum. 820 metre uzunluğundaki telesiyejin çalıştığı bu hatta 900 metrelik bir kayak pisti var. Bu pistin hemen batısında bulunan teleskili pistin uzunluğu ise 1500 metre. Kayak eğitmenlerinden aldığımız bilgiye göre dünya standartlarına çok yakın olan bu normal eğimli pistler, küçük slalom yarışlarına oldukça uygun.


Günün ilerleyen saatlerinde pistler oldukça hareketleniyor; eğitmenler eşliğinde kayak öğrenen, kızak kayan çocuklar, profesyonel kayakçılar, telesiyejle ‘kuşbakışı tur’ atanlar, yürüyüşe çıkanlar kayak merkezini canlandırıyor.

Ilgaz’daki ilk günümde haftasonu tatilinin yol açtığı kalabalıkla karşılaşıyorum. Kastamonu, Ankara ve çevre illerden gelenler haftasonları Ilgaz’ı doyasıya yaşayıp akşam geri dönecekler. Ilgaz’da gün çok çabuk bitiyor; güneş Kazançal Tepesi’nin ardında kaybolurken kayağa ve yürüyüşe doyamayanlar, otellere dönmeye başlıyor. Ilgaz Kayak Merkezi’nde bulunan oteller, akşam yemeğinden sonra canlı müzikle başlayan küçük eğlenceler, meşaleler eşliğinde kısa yürüyüşler düzenliyorlar; böylece geceler biraz daha uzuyor, biraz daha renkleniyor.

ATLI KIZAK TURU
İkinci günüm… Kazançal Tepesi çevresinde yürüyüşe çıkacağım. Bugün gökyüzü açık ve güneşli; ama akşam saatlerinde ne olur bilinmez. Aracımla anayola çıkıp Karayolları Bakımevi’nin bulunduğu noktadan sağa ayrılan yol üzerinde, radar istasyonun bulunduğu Kazançal Tepesi eteklerine dek yürümeyi planlıyorum. Yolda, yürüyüş yapan gençlere ve atlı kızakla sabah gezisine çıkmış çiftlere rastlıyorum. Atlı kızak, çevreyi turlamanın çok eğlenceli bir yolu. Karakeçilik Tepesi’ne çıkmak istediğim dik ve eğimli yolda fazla ilerleyemeden patinaj zincirlerimi takıyorum. Aracımla rahatça tırmanıp yolun diğer kalanını da sorunsuz tamamlıyorum. Radar istasyonunun olduğu yerde karayolu son buluyor. Aracımı uygun bir yere park edip tepe eteklerine tırmanmaya başlıyorum; kar diz boyunu aşıyor; küçük bir keşif gezisinin ardından geri dönüyorum.
ilgaz-dagi-kayak-pisti
DOĞAYLA MÜCADELE
Bir yorgunluk çayı içmenin tam zamanı… Aracımın bagajında bulunan küçük ısıtıcımla kısa sürede çayımı demliyorum; güneş bulutları kızıla boyayıp kayboluyor. Yalnızlığın vermiş olduğu bir tedirginlik duygusu olsa da aldırmadan, çayımı büyük bir keyifle yudumluyorum; radyodan yansıyan duygu yüklü ezgiler ise yalnızlığımı daha da artırıyor. Otelime rahatça döneceğimden emin olduğum halde, kendimi kaybolmuş gibi hissediyorum. Kar yağışının sürdüğü yoğun fırtınalı günlerde bu tepelere tırmanan maceracı dağcıların, amatör yürüyüşçülerin niceleri yollarını, izlerini kaybetmiş; saatlerce, hatta günlerce kurtarma ekiplerini beklemişler… Bunları kayak eğitmenlerinden defalarca dinlemiştim. Havanın kararmasıyla birlikte bir sis perdesi çöküyor Ilgaz’ın üstüne… Kara kara bulutlar yoğunlaşıyor üstümde; ana yola çıkmadan kar yağışı başlıyor. Ana yoldan ayrılıp kayak merkezi yoluna dönünce, aracımın motoru bir – iki kez sarsılıp susuyor. Yolda tek başımayım; birkaç yeni deneme de motoru çalıştırmaya yetmiyor; aracımı olduğu yerde bırakıp yoğun kar yağışı altında yürüyerek geç saatlerde otelime dönüyorum. Otel yetkilileri, meraklı bir bakışla karşılıyor beni. Onlara göre sıradan, her zaman yaşanılan bir olay, benim için maceraya dönüşüyor.

GÜNÜBİRLİK KÖY GEZİLERİ
Kış sezonunun Aralık ayında başlayıp Nisan’da bittiği Ilgaz Kayak Merkezi’nin tercih nedenlerinden biri de rahatça ulaşılabilir olması. Özel araçla ulaşımın yanısıra Ankara – Kastamonu hattında çalışan otobüs firmalarının araçları, Ilgaz Kayak Merkezi’nin çok yakınından geçiyor. İstanbul’a 450 km, İzmir’e ise 720 km uzaklıkta. Özel araçla ise Gerede otoyol çıkışından ayrılıp Samsun yoluna girerek, Çankırı -Kastamonu dört yol ayrımından 27 km sonra kayak merkezine varabilirsiniz. Şu ufak notu da düşelim; Vali Mustafa Kara’nın da projelenmesinde önemli katkılarda bulunduğu, İnönü’den başlayan trekking ve bisiklet rotası İstiklal Yolu, Ilgaz’a kadar uzanıyor.

Ilgaz Dağı Milli Parkı içinde, kış sporlarına alternatif olarak yakın köylere günübirlik geziler yapmak da mümkün. Geleneksel yaşamın sürdüğü bu yerlerde; şırıl şırıl akan dere boylarında ve orman içlerinde karları yara yara yürüyüş yapmak, hem ruhu arındırıyor hem bedeni.

Ilgaz’dan ayrılmak zor oldu doğrusu; Saflık, dinginlik, beyaz ne güzel yakışıyor Ilgaz’a. Kentime doğru yol alırken planlar yapmaya koyuldum Ilgaz’a ilişkin; belki de bir dahaki sefer bilinmeyen, görülmeyen yerlerini keşfederim bu yüce dağın; izlerim kuşun, kurdun izine karışır tekrar.

Doğayı diğer canlılarla paylaşmanın tekrar tadına varırım. Yazı:ERDAL YAZICI
Ilgaz: Doğanın koynunda kayak keyfi

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)