Çatalpınar ilçesi Coğrafya
İlçemiz Ordu İline bağlı bir İlçe olup, Merkeze olan uzaklığı 60 km.dir.önce bağlı bulunduğu Fatsa ilçesine uzaklığı 20 km.dir.
Fatsa-Aybastı karayolu üzerinde Bolaman çayı ile Keş deresinin birleştiği yerde kurulmuştur.İlçe Canik dağlarının Karadeniz’e bakan yamaçlarında, derin vadi ve tepeler üzerinde yer almaktadır.Rakımı 120 metre olup en yüksek tepesi 741 metre ile çatalkaya tepesidir.
Doğuda Gürgentepe ve Çamaş, Batısında Korgan ve Fatsa, Kuzeyinde Fatsa, Güneyinde Kabataş ilçeleri ile çevrilidir. İklim olarak Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Yazları sıcak,bazı yıllar kurak,kışlar ılık,yağmurlu ve kar yağışlı geçer.
Çatalpınar İlçesi sahile 20 km uzaklıkta 85 km2 alan üzerinde 2 Belde, 11 Köy ve 17 mahalleden oluşmaktadır.
İlçe halkı 3552 haneden oluşmakta olup,toplam 23192 nüfusa sahiptir.Km2’ye 223 kişi düşmektedir. Yüzölçümünün % 80 tarım arazisinden , %18’u orman ve %2 kadarı da tarım dışı arazilerden oluşmaktadır.
Çatalpınar ilçesi Tarihi
İlçemizin kuruluşu ile ilgili kesin bilgiler bulunmamakla beraber, 19.yüzyılın başlarında kurulmaya başladığı tahmin edilmektedir. İlçe daha önce Karahamza köyüne bağlı bir mahalle olarak kurulmuş sonra bu köyden 1953 yılında ÇATAK adı altında ayrılarak müstakil bir köy olmuştur. İlk Muhtarı Karamustafaoğlu Mahmut Bey’dir.
1973 yılında Karahamza köyünden Hatipler mahallesi, Keçili köyünden Haşal mahallesi, Sakargeriş köyünden Terimli mahallesinin katılmasıyla Çatalpınar Belediyesi kurulmuştur. İlk Belediye Başkanı Kamil BİLDİ ‘dir.
Çatalpınar Beldesi 20 Mayıs 1990 gün ve 20523 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 3644 sayılı kanunla ilçe olmaya hak kazanmış, 04.12.1991 tarihinde ilk Kaymakam Mehmet ATASAY’ın göreve başlamasıyla resmen ilçe haline gelmiştir.
Hekimoğlu, Çatalpınar’ın Ortaköy köyündendir. Kendisine ait bir konağı aynı köyde bulunmakta ve kalıntı halindedir.
Çatalpınar ilçesi Ulaşım
İlçemiz Fatsa-Aybastı yolu üzerinde olup, Fatsa’ya 20 Km., Aybastı ilçesine ise 40 Km. uzaklığındadır. Taşıma işi 2 adet taksi durağı ve 1 adet Minibüs Koopratifi vasıtası ile yapılmaktadır.
Çatalpınar ilçesi Ekonomi
İlçe halkının % 90 direk yada dolaylı olarak tarımla uğraşmaktadır.
En önemli geçim kaynağı fındık tarımı olup , 60.000da fındık bahçesinden yılda ortalama olarak 6.000 ton fındık üretilmektedir. Fındık fiyatlarının istikrarlı olmaması, bazı yıllarda kuraklık ve ağır kış şartlarından dolayı verimde büyük düşüşler olması çiftçiyi zor durumda bırakmaktadır.
Ayrıca yaygın olarak arıcılık, mısır ve hayvancılık ile uğraşılmaktadır. 2006 yılı verilerine göre 163 hane etkin bir şekilde arıcılık ile uğraşmakta ve ellerinde mevcut arı kovan sayısı modern tip olmak üzere toplam 18.000 adettir. Arıcılık yurt genelinde gezginci arıcılık şeklinde yapılmakta olup, üretilen bal serbest piyasada değerlendirilmektedir.